Hoofdmenu

Visie

Biografie

Projecten

Design

Competities

Publicaties

Medewerkers

Vacatures

Links

Contact & Route

©AAArchitects

 

 

Z13

Zoetermeer, Nederland


In een historisch stadsdeel van Zoetermeer is een kavel leeg gekomen te staan nadat het voormalige garagebedrijf verplaatst is naar een bedrijfsterrein.


De kavel ligt tegen een dijk aan en maakt een deel uit van het overgangsgebied naar het water. Een wooncomplex met 13 appartementen bestaande uit twee torens is op een plint geplaatst die tegen de dijk aan is geschoven.


In de plint bevindt zich de parkeergarage, fietsenstalling, bergingen en een woning. Op het garage dak komt een collectieve tuin en worden de torens ontsloten. De torens zijn van binnenuit ontworpen met als basis een constructieve kern met een lift en trappenhuis. Rondom de kern zijn de vaste voorzieningen voor de woningen gesitueerd: toilet, berging, schacht, meterkast, en een gang.


Tussen de gang en de gevel resteert een grote open lineaire ruimte die nog vrij indeelbaar is. Door de gevel op te bouwen uit verdiepinghoge betonnen en glazen elementen die in de breedte variŽren, kunnen de scheidingswanden variabel op de gevel aansluiten en ontstaan mogelijkheden om een grote differentiatie aan te brengen in de woningplattegronden.


De betonnen geveldelen worden bekleed met beplanting als antwoord op de saaie, veelgebruikte baksteengevels in de omgeving door herkenbaar te blijven maar niet te schokkeren.


terug