Hoofdmenu

Visie

Biografie

Projecten

Design

Competities

Publicaties

Medewerkers

Vacatures

Links

Contact & Route

©AAArchitects

 

 

Weena

Rotterdam, Nederland


Tijdens de wederopbouwperiode is in Rotterdam veel en snel gebouwd. In het centrum zijn vooral kantoren gebouwd. Dit gebeurde volgens de toen geldende normen. Nu, een halve eeuw later, gelden andere eisen en zijn deze oude kantoren hard aan modernisering toe. Wij tonen met het hier beschreven project aan hoe een bestaand kantoorgebouw met behoud van het casco tot een prettige werkomgeving kan worden getransformeerd, die aan alle hedendaagse eisen op het gebied van techniek en kantoorinrichting voldoet. Het ontwerp gaat echter boven een simpele renovatie uit: de rationele opbouw, waarbij comfort een grote rol speelt, zou evengoed toepasbaar kunnen zijn in een nieuwbouwkantoor. In de eerste werkzone, de meest besloten zone, zijn de medewerkers ondergebracht die rust en/of privacy nodig hebben om hun taken te verrichten. Denk hierbij aan financiŽle zaken, personeelszaken en bedrijfsleiding. Ook een kleine en besloten vergaderzaal is hier ondergebracht. De tweede werkzone is de plek waar de core-business wordt gedaan: clusters van per stuk zes werkplekken, die projectgroepen herbergen. Binnen een cluster bestaat een gevoel van intimiteit. Toch overziet men in een oogopslag de gehele zone. De kern van het kantoor is een reeks van representatieve openbare ruimtes. Hier worden de gasten ontvangen aan de receptie en hier is tevens een grote vergaderzaal, die ook geschikt is als presentatieruimte en eetzaal. Ten behoeve van de snelle routing tussen de beide werkzones, wordt de kern veelvuldig doorsneden. Aangezien de vergaderzaal niet altijd gebruikt wordt, is deze door middel van grote schuifdeuren te openen, zodat de zaal onderdeel wordt van de verkeersruimte. Verder huisvest de kern een aantal collectieve voorzieningen als pantry, archieven en een bibliotheek. In de materialisatie zijn de drie zones duidelijk te onderscheiden; tegelijkertijd geeft het hele kantoor een gevoel van eenheid en rust. De verschillende functies hebben ieder hun plek en conflicteren niet.


terug