Hoofdmenu

Visie

Biografie

Projecten

Design

Competities

Publicaties

Medewerkers

Vacatures

Links

Contact & Route

©AAArchitects

 

 

KIVI01

Den Haag, Nederland


Achter het historische pand van KIVI NIRIA aan de statige Prinsessegracht in Den Haag staat een kleine kantoorvleugel uit 1963 van architect P.A. Leupen. Op de begane grond van het sobere gebouw is een auditorium. Deze ruimte was niet meer voldoende representatief en de ingenieursvereniging vroeg ons het auditorium opnieuw in te richten en een nieuwe foyer te ontwerpen. De foyer zal in 2008 gerealiseerd worden, het auditorium is reeds in gebruik. Voor het auditorium hebben wij reeds aanwezige elementen, zoals de parketvloer en de natuurstenen wand hergebruikt in het ontwerp. De nieuwe inrichting is door ons tot in het kleinste detail ontworpen in samenwerking met Petra Blaisse en Vincent de Rijk. Door de oude elementen als uitgangspunt te nemen en ze als kwaliteit te beschouwen, sluiten oud en nieuw naadloos op elkaar aan. De oorspronkelijke gehoorzaal van het KIVI had enige representatieve elementen, die typisch waren voor de jaren '60: een wand met groengrijze natuursteenbekleding in smalle stripjes en een fraaie wengé parketvloer. Het parket was in de loop van de jaren verdwenen onder een neutrale vloerbedekking zoals ook de rest van de zaal sterk was versoberd. Alleen de natuurstenen wand was nog zichtbaar. Wij hebben deze elementen als uitgangspunt genomen voor de nieuwe inrichting van het auditorium. Daarnaast stuitte wij vroeg in het ontwerpproces op de hanglamp Felt van Tom Dixon, die precies de gewenste sfeer uitstraalde; sober, eigentijds, maar ook warm en vriendelijk. De lamp is organisch van vorm, van buiten antraciet en van binnen wit. Vierennegentig exemplaren van de Felt vormen een dicht raster dat als een tweede plafond in de zaal hangt. De vorm van de lamp komt terug in het oranje spreekgestoelte van gegoten polyester dat gemaakt is door Vincent de Rijk, die ook verantwoordelijk is voor de spectaculaire koffietafel. Deze staat op drie boomstammen achterin de zaal. Het oranje tafelblad is eveneens van gegoten polyester waarin aan de onderzijde bladvormen gefreesd zijn. De bestaande donkerbruine wengé parketvloer is in zijn oude luister hersteld en vormt tezamen met een gedeeltelijke wandbekleding in dezelfde houtsoort een contrast met de natuurstenen wand en de hanglampen. De entree vanuit de toekomstige foyer bestaat uit een zeer grote met beige kunstleer gecapitonneerde deur. De grote vensters naar de binnentuin, met uitzicht op de achterzijde van het oude gebouw, kunnen bedekt wor-den met 2 gordijnen ontworpen door Petra Blaisse – Inside Outside: een transparante voile of een wit velours verduisteringsdoek. Beide doeken zijn (digitaal) bedrukt met enorme zwart-witte tulpen. De print op de voering van het verduisteringsdoek is het negatief van de zwarte tulpen op de witte voile. Wanneer het verduisteringsdoek overdag dicht is, lijken de witte tulpen op te lichten. Door het licht in het auditorium aan te doen, “doven” de tulpen en lijkt het doek een eenvoudig wit velours gordijn met metalen ringen te zijn. De tachtig stoelen zijn ontworpen door AAArchitects. Een wollen stof in twee variaties, de een met witte stippen op een zwarte achtergrond, de ander is het negatief daarvan. De stoelen zijn comfortabel zonder lui te zijn. Ook de tafels zijn een eigen ontwerp. In contrast met de witte bovenzijde zijn de onderzijde en de zijwanden van de tafels bekleed met wengé. Ingebouwde wieltjes maken het mogelijk om de tafels eenvoudig te verplaatsen en zo verschillende indelingen van de zaal te kunnen maken. Een goede akoestiek is bij een auditorium vanzelfsprekend van het grootste belang. Ingenieursbureau Peutz was hiervoor verantwoordelijk. Met name de gordijnen, de rondom gestoffeerde stoelen en speciale absorptie-elementen in het plafond zorgen voor een prettige akoestiek.


terug