Hoofdmenu

Visie

Biografie

Projecten

Design

Competities

Publicaties

Medewerkers

Vacatures

Links

Contact & Route

©AAArchitects

 

 

Beneluxplein

Rotterdam, Nederland


Het concept

Het Beneluxplein is een snelwegknooppunt van de A4 en de A15, benaderd in zijn relatie tot de directe omgeving. De specifieke benadering is de beleving van het landschap op 1,80 meter boven het maaiveld. Er is niet gekeken naar een functioneel onderscheidt, maar naar ‘ervaringen’, zoals openheid/dichtheid, temperatuur, windwrijving, kleur, kunstmatig/natuurlijk, geluid, materiaal, licht en bereikbaarheid. Op een gebied van 1,5 x 1,5 km, totaal 225 hectare, zijn voor iedere hectare gegevens genoteerd en door middel van gradaties in groepen verdeeld. Door alle ervaringen te visualiseren, ontstaat een persoonlijke benadering van het landschap.

Het resultaat is een interpretatie van 225 vlakken. Dit studiemodel laat zien dat een landschap los van functionele ervaringen andere informatie kan geven. Grenzen krijgen ineens een andere betekenis of verdwijnen zelfs, ook de invloeden van de infrastructuur verdwijnen.

Het ontwerp
In de uitwerking is gewerkt met een 4-tal aanwezige landschappen: wonen, industrie, groen en bedrijven. Door ze op elkaar te stapelen en te verbinden met hun huidige aanwezigheid is een complexe vermenging van de landschapsvlakken ontstaan. Met behulp van de computer zijn die stapelingen gevisualiseerd om ze vervolgens in schaalmodellen te kunnen maken. Deze landschappen en deze snedes zijn vervolgens gekoppeld aan de afslagen van de snelwegen. Bochten verdwijnen doordat van landschap verwisseld wordt.

Door op het Beneluxplein landschappen op elkaar te stapelen en te verbinden met hun huidige aanwezigheid is een complexe vermenging van vlakken ontstaan die daarmee een andere interpretatie van dit verkeersplein mogelijk maakt. Hierdoor bleek het mogelijk het knooppunt, dat nu een knooppunt van landschappen is geworden, te verkleinen tot een maat van 375 x 375 meter.


terug