Hoofdmenu

Visie

Biografie

Projecten

Design

Competities

Publicaties

Medewerkers

Vacatures

Links

Contact & Route

©AAArchitects

 

 

IAH 1

Badhuis

Wassenaar, Nederland


Het badhuis vormt een tijdelijk onderkomen waar gedoucht kan worden, men gebruik kan maken van een sauna, of even beschut kan uitrusten in de zithoek. Mede omdat het bestemmingsplan van gemeente Wassenaar geen bijgebouwen meer toestond is er voor gekozen het gebouwtje uit te voeren in een lichte en demontabele constructie die eenvoudig te verwijderen is. Daarnaast heeft de positie van het badhuis, tegen de residentie en een bestaand bijgebouw aan, er toe geleidt dat alle gevels transparant zijn uitgevoerd en eveneens verwijderbaar. Door het gebruik van semitransparante gordijnen en bananenplanten, ontstaat een spel van licht en intimiteit, contact en privacy, verkoeling en warmte. Het resultaat is een badhuis dat zich gemakkelijk in zijn context voegt en zich laat aanpassen naar de wensen van de gebruikers.

In detail.
Het gehele staalskelet is prefab geconstrueerd in standaard kokers van 50x100mm en 50x50mm. De constructie is in zijn geheel voorbehandeld, naar de locatie getransporteerd en op zijn plek gehesen. Daarna is een huid van 3mm helder kunststof op het staal aangebracht met rvs sluitingen die veel in de bootindustrie worden toegepast en eenvoudig te openen zijn. De handgrepen van de deuren zijn uit stroken van hetzelfde materiaal gemaakt, net als de waterslag- en tochtprofielen. In het dak is een hulpconstructie van gespannen geplastificeerd staaldraad en houten latten aangebracht ter ondersteuning van het strak gespannen witte zeil. De kunststof gordijnen zijn met aluminium ringen en tyraps opgehangen om corrosie te vermijden.

Door een intensieve voorbereiding en detaillering is het project in een zeer kort tijdsbestek op de bouwplaats voltooid en door AAArchitects® zelf ontworpen en uitgevoerd.


terug