Hoofdmenu

Visie

Biografie

Projecten

Design

Competities

Publicaties

Medewerkers

Vacatures

Links

Contact & Route

©AAArchitects

 

 

Toftegards Plads

Kopenhagen, Denemarken


Een plein is een lege ruimte die omgeven wordt door gebouwen en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, bekijken en zichzelf tonen. Een stadsplein moet vandaag de dag omgeven worden met kulturele, commerciŽle en entertainende faciliteiten wil het andere mensen aantrekken dan alleen de lokale bevolking. TGPS is gesitueerd aan een van Kopenhagens grootste verkeersknooppunten binnen het stedelijk weefsel. Het verkeer is daarom haar belangrijkste tegenstander. Luchtvervuiling en lawaai moeten worden geweerd zonder een blokkade te worden voor de omliggende grensgebieden. Het programma van het plein is drieledig: een gebouw, een groene zone en een verharde zone. Alle drie de ruimten ontstaan door de structuur van de aangrenzende gebieden door te trekken naar het plein toe. De doorgetrokken gebieden doorsnijden het plein dusdanig dat er een driehoekige restruimte ontstaat die de voetprint vormt voor het gebouw. Het gebouw blokkeert het meest vervuilende en lawaaierige deel van het kruispunt zonder de relatie tussen TGPS en haar grensgebieden te verstoren. De vorm van het gebouw is een volume dat ontstaat tussen de driehoekige voetprint en dezelfde verdraaide driehoek 24 meter hoger. Hierdoor ontstaan drie gevels: een gevel die tegen de groene zone aanligt welke volledig wordt begroeid met groen wat alle giftige uitlaatgassen zal absorberen, en twee gevels die functioneren als billboards om met name het nachtleven te stimuleren. Deze schermen zijn georiŽnteerd op de grootste stromen passerend verkeer. In het gebouw wordt een jeugd- en cultuurcentrum ondergebracht dat deels wordt gesloopt en geldgenererend programma als winkels, kantoren, en een restaurant. Het verharde deel van het plein is hoger gelegen dan de groene zone waardoor er een groot podium ontstaat voor manifestaties, stakingen, markt en sport. De verharde zone eindigt met een bestaand kleine kerk waarin een restaurant komt met een terras aan het plein. De groene zone is vanaf de begroeide gevel van het nieuwe gebouw bedekt met gras en opgedeeld in twee zones: een met boomstammen waarop en omheen mensen kunne zitten, en een zonder waar gesport kan worden. Deze zone eindigt met een bestaande speeltuin. Onder de groene zone komt een parkeergarage voor de nieuwe toren en ter compensatie voor de voormalige parkeerplaatsen op het plein.


terug