Hoofdmenu

Visie

Biografie

Projecten

Design

Competities

Publicaties

Medewerkers

Vacatures

Links

Contact & Route

©AAArchitects

 

 

Platform B010

Rotterdam, Nederland


De stad Rotterdam is: Havenstad, Attractieve stad aan de Maas, Skyline – wonen en werken in de wolken. Een jonge, internationale stad aan het water met een nuchtere daadkrachtige mentaliteit. De burgemeester is manager van deze stad.


Hij staat boven de partijen en brengt partijen samen. Is bruggenbouwer tussen de vele krachten, in een dynamische stad.


De burgemeesterswoning heeft betekenis als platform van waaruit de stad wordt vertegenwoordigd en op een informele manier relaties worden onderhouden.


Locatie

De Maas is een zeer bepalend beeldkenmerk voor Rotterdam. Een kwaliteitsdrager voor het woon- en werkimago. Aan deze water-as ligt een prachtig postindustrieel monument: De Hef. De brug wordt het platform voor de burgemeesterswoning. Het monument is symbool voor een tijdperk waarin Rotterdam groot is geworden. De nieuwe toevoeging, de woning als springplank voor de toekomst.


Monumenten krijgen meer betekenis wanneer er een integratie is met het dagelijkse leven. Hergebruik van De Hef vernieuwt de relevantie van het object in de actualiteit van de stad. Zoals de VanNelle Fabriek of La Courneuve te Parijs.


Architectonisch concept

Starburst is een techniek uit de kledingontwerpwereld. Een dun laagje metaal wordt aangebracht op kleding. Door het dragen zal het metaallaagje scheuren en vormt de kleding zich naar het lichaam. Hergebruik van materialen is hierbij een fundamenteel principe, waarin onze hedendaagse cultuur wordt weerspiegeld. Het beginsel van Starburst is vertaald in het toepassen van koperen fotocellen op de glazen huid van de woning. De banen met fotocellen vormen een grafisch schaduweffect van de staalconstructie. De hefconstructie wordt hergebruikt om de woning in een gunstige positie te verplaatsen tov van de zonnestand. Het bewegen zorgt ervoor dat schaduw van de constructie en fotocel banen niet samenvallen.


Woon concept

Het hart van de woning bevindt zich in het beweegbare deel van de hefbrug, op ca 60 meter. Het woonprogramma is zowel vanuit het zuiden als noorden te benaderen. Het wonen is als een brug over het slaapprogramma gespannen. De woning is een glazen huis, met een fragiele transparante huid als omhulling. Rotterdam kan zien of de burgemeester thuis is.


Het interieur wordt uitgewerkt in een barokke meubelarchitectuur. Een verwijzing naar de havenbaronnen, die Rotterdam groot hielpen worden


De tuin bevindt zich op het lager gelegen brugdeel aan de zuidkant. En is een verbinding met een nieuw in te richten groenzone. Het aan de overzijde gelegen brugdeel is de hoofdentree en tevens te gebruiken voor tijdelijke evenementen.


terug