Hoofdmenu

Visie

Biografie

Projecten

Design

Competities

Publicaties

Medewerkers

Vacatures

Links

Contact & Route

İAAArchitects

 

 

NET

Rotterdam, Nederland


Rotterdam is een werkstad. Vanaf het begin is het water de economische motor van de stad geweest. De ontwikkeling van Rotterdam liep synchroon met de ontwikkeling van de haven. De havens, de spoortrein, de bruggen, de infrastructurele werken en de bedrijven zijn de peilers geweest van de naoorlogse identiteit van Rotterdam. Deze stad wordt door hoogopgeleiden niet gezien als een gunstige vestigingsplek en wordt in zijn algemeenheid niet geïdentificeerd als een woonstad. Rotterdam is een stad aan het water maar heeft relatief weinig woningkwaliteit aan het water. Vanuit die gedachte is het idee van een woontoren op het Noordereiland gekomen. Dit eiland heeft sinds jaar en dag een unieke positie ten opzichte van de stad.


Het concept
Het ontwerpen van een woontoren op het eiland waarbij het gebouw steeds kan functioneren ondanks de stijging van het waterniveau in de komende jaren door het broeikaseffect.


Het ontwerp
De woontoren van 20 lagen is geplaatst op de noordpunt van het Noordereiland. De licht getordeerde, schuin gebolde vorm is gemodelleerd naar de locatie. Het gebouw richt zich op als een zonnewijzer waarbij zij verticaal afsteekt tegen de horizontale waterlijn. De onder het gebouw verdiepte parkeerlagen maken het omringende landschap vrij en werken als contragewicht tegen de overhellende vorm.


terug