Hoofdmenu

Visie

Biografie

Projecten

Design

Competities

Publicaties

Medewerkers

Vacatures

Links

Contact & Route

ŠAAArchitects

 

 

Family Home

Leiden, Nederland


Het concept
De opdracht was om een woonhuis te ontwerpen waarvan 50 % van de begane grondgevel transparant is. Het woonhuis dient duurzaam flexibel te zijn om meerdere gebruiksgroepen aan te trekken en veranderingen in leefpatroon op te kunnen vangen. De verticale verkeersstructuur dient de verschillende verblijfsgebieden op een logische wijze met elkaar te verbinden en een belangrijke rol spelen in het ruimtelijk concept van de woning.


Het ontwerp
Het woonhuis is zodanig ontworpen dat het het volledige kavel beslaat om op die manier te kunnen profiteren van een maximale binnenruimte. Deze binnenruimte wordt aangewend om de woning extra kwaliteit te geven in de vorm van royale gebruiksruimtes en vides. De verschillende verdiepingen worden met elkaar verbonden middels een grote spiraalvormige trap. Rond deze trap bevinden zich vides die de verschillende verdiepingen visueel met elkaar verbinden. De trap is een sculpturaal element en een belangrijke identiteitsdrager binnen de woning. De woning volgt in zijn primaire verschijningsvorm het archetype van het Nederlandse eengezinshuis: een rijenwoning, afgedekt met een kap. De gevels zijn als volledige glazen gevels ontwikkeld, waarbij aan de voorgevel corten stalen panelen worden geplaatst die zorgen voor een gebalanceerde lichttoetreding en transparantie. Deze panelen worden geperforeerd met een ´boombladpatroon´ . Op de begane grond zorgt dit voor een grote transparantie, maar de perforatiegraad neemt in de hoogte af waardoor boven minder licht toetreedt. Het gebruik van dit boombladpatroon op alle achtergevels van deze woningen creëert als het ware een artificiële natuur in de gezamenlijke binnenplaats achter de woning, daar waar de gebruikelijke tuinen ontbreken.


terug