Hoofdmenu

Visie

Biografie

Projecten

Design

Competities

Publicaties

Medewerkers

Vacatures

Links

Contact & Route

©AAArchitects

 

 

Alemara

Bagdad, Irak


Alemara is een gebouw dat uit de "Tigris" in Bagdad geboren is. De gekozen locatie is een neutraal punt in de rivier. Ons doel is het ontwerpen van een toren die als een democratisch symbool zou betekenen voor de mensen in Irak. In het oude politieke systeem van Irak was er slechts één politieke partij, tegenwoordig zijn er meer partijen die proberen om een democratisch systeem in het land te vormen. Zo hebben wij besloten om een wolkenkrabber te gebruiken, een openbaar gebouw voor alle politieke partijen. Om tot deze open en democratische toren te ontwerpen hebben wij verscheidene ambities:


Aanvankelijk willen wij een nieuw concept van horizontale programma's en horizontale relaties in een verticaal gebouw tot stand brengen. Om dit te doen, definiëren wij de "ervaring van trappen opnieuw". Dit betekent dat wij trappen in het gehele gebouw exploderen. Zo worden de vloeren en hun programma verbonden met elkaar als stappen. Allen leiden zij samen tot een spiraal.


Wij willen ook de plint van de wolkenkrabber opnieuw definiëren. Zo maken wij een open relatie tussen de openbare ruimte en het openbare gebouw. De spiraalvormige vloeren van de toren breiden zich tot de omgeving van de toren uit. Op deze wijze zijn er geen grenzen.


In een warm land, zoals Irak, moet ook aan de koeling van het gebouw gedacht worden. De typische huizen van Irak hebben een ventilatiesysteem dat de temperatuurverschillen door de binnenplaats verspreid wordt. Wij gebruiken deze manier van ventilatie binnen de wolkenkrabber. De koele lucht van net boven Tigres wordt bewogen omhoog door het temperatuurverschil. Dit leidt tot het dalen van de temperatuur binnen het gebouw.


Om warmte van de zon te vermijden, is de façade niet open aangezien het aspect in een "normale" wolkenkrabber. Wij hebben verschillende Arabische patronen aangebracht in lagen om een gesloten esthetisch effect tot stand te brengen.


Alemara vertegenwoordigt het resultaat van een esthetische organisatie. Aspecten, zoals de cultuur, de politieke situatie en de plaats, worden gebruikt om het doel te bereiken.


terug