Hoofdmenu

Visie

Biografie

Projecten

Design

Competities

Publicaties

Medewerkers

Vacatures

Links

Contact & Route

©AAArchitects

 

 

GGT

Lima, Peru


CONCEPT

Door toename van de hoogte en dichtheid van de stad is een belangrijke rol weggelegd voor de natuur in haar verticale milieu. In dit geval is het ontworpen gebouw uitgerust met een grote groene vide als een groen hart. Rondom de vide zijn alle appartementen gesitueerd, privé tuinen vervangen balkons en op het dak bevrijd een natuurzwembad de kunstmatigheid van haar vieze smaak. De vide speelt ook een belangrijke rol in de differentiatie van het gebouwprogramma en de ruimtelijke ervaring in- en exterieur, door een transformatie van haar omvang. De volledige vertikale ontsluiting is aan de achterzijde van het gebouw geplaatst om zo veel mogelijk vrije ruimte vrij te maken voor de vide en om het gebouw vrij indeelbaar te maken.


PLATTEGRONDEN

Op de derde en vierde verdieping na bevat iedere laag van het gebouw één appartement met variabele oppervlakten. De parkeergarage wordt met een hellingbaan bereikt, waar de auto automatisch wordt geparkeerd. De bewoner of bezoeker kan de appartementen via een lift bereiken achterin het gebouw. Het appartement begint met het slaapgedeelte en is zo ingedeeld dat het personeel een andere route kan nemen dan de hoofdbewoners. Het dakterras sluit aan op de buitengevel en het zwembad op de binnengevel. Ook de vegetatie van het zwembad speelt een belangrijke rol in de architectuur va het gebouw.


GEVELS

De noordgevel bestaat uit een binnen en buiten gevel met daartussenin een balkonzone. De buitengevel is gemaakt van een transparante folie beprint met afbeeldingen van planten uit het regenwoud en verticale stroken cortenstaal; de glazen binnengevel is de klimaatgevel. De groene zuid- en videgevel is gemaakt van metalen cassettes gevuld met aarde en planten verankerd aan een onzichtbare staalconstructie.


DUURZAAMHEID

Het negatieve effect van de gebouwde omgeving op haar natuurlijke neemt toe door de toepassing van allerlei energievretende systemen. Het tegenovergestelde wordt hier bereikt door er voor te zorgen dat elementen als het zwembad op het dak en de groene gevels onderhoudsvrij zijn, voor extra isolatie zorgen en een meerwaarde opleveren voor Lima’s groenstructuur.


terug