Hoofdmenu

Visie

Biografie

Projecten

Design

Competities

Publicaties

Medewerkers

Vacatures

Links

Contact & Route

©AAArchitects

 

 

1/2 Pavilion

Calgary, Canada


Deze competitie werd uitgeschreven door de organisatie van een festival genaamd; Artcity, in Calgary Canada. Elk jaar wordt er middels een competitie een paviljoen ontworpen en uitgevoerd dat een kunstwerk vertoond. Dit jaar moet het paviljoen in het teken staan van het thema ; Trans (continuŁm, doorreis, verandering enzovoorts).


Het concept

Het paviljoen beslaat de helft (1/2) van de gegeven afmetingen, 2,4 x 5,1 x 2 mtr. De andere helft is lege ruimte. Het paviljoen wordt geplaatst in het +15 system, een bovengrondse passage in het centrum van de stad. Een kunstwerk, geplaatst op losse stroken, creŽert een zekere spanning tussen de twee helften. De toeschouwers nieuwsgierigheid wordt geprikkeld doordat hij / zij het kunstwerk van een afstand ziet. Het object naderend veranderd het beeld constant, het kunstwerk wordt steeds transparanter. Dichtbij het object, is het kunstwerk volledig transparant geworden (men kijkt tegen de zijkanten van de lamellen aan), en wordt de toeschouwer plotseling weer geconfronteerd met andere passanten. Hij / zij wordt zich ineens weer bewust van zijn deelname aan de trans-space van het centrum van Calgary.


Het design

Het paviljoen wordt geconstrueerd van hout en stalen buizen. Houten delen van 20 x 200 mm worden samen gelijmd tot een geheel van 200 x 200 mm met een variŽrende lengte. Het in elkaar zetten van het paviljoen gaat als volgt:
(1) Vloerdelen worden aan elkaar geschakeld middels stalen buizen
(2)De muur wordt via een opening in de vloerdelen geplaatst
(3) Een stalen buis bevestigd de muurdelen
(4) De houten stroken waar het kunstwerk op komt worden bevestigd in de vloerdelen
(5) Het paviljoen wordt afgemaakt door het toevoegen van nog een vloer- en muurelement
(6) Er wordt een kunstenaar gevraagd een werk te maken dat in stroken van 200x1800mm opgedeeld zal worden en bevestigd op de houten panelen


Tussen deze houten panelen bevindt zich verlichting, verwerkt in de vloer, die het kunstwerk in het donker zal verlichten. Deze spots creŽren een reeks van stroken licht, die een mooie relatie aangaan met het kunstwerk.


terug