Home

Vision

Biography

Projects

Design

Competitions

Publications

Employees

Vacancies

Links

Contact & Route

İAAArchitects

 

 

Weena

Rotterdam, Netherlands


A lot of buildings went up quickly in Rotterdam in the postwar reconstruction period. The centre was mainly filled with offices, which were constructed in accordance with the norms of the time. Now, half a century later, other norms apply and these old offices are much in need of modernisation. Our design, however, is more than a simple renovation: the rational structure, in which comfort plays a major role, could equally well be applied to a custom-built office.


Three zones
The basic principle of the design is a division into three zones that takes into account the different activities in an office and the routing between the zones.


The first work zone, which is the most closed in character, accommodates the staff who need peace and/or privacy to carry out their tasks, such as financial matters, personnel affairs and management. It also accommodates a small, closed room for meetings.


The second work zone is the place where the core business takes place: clusters of six workplaces per item, which accommodate project groups. There is a sense of intimacy within each cluster, while it is still possible to take in the entire zone at a glance.


The core of the office consists of a series of representative open areas. This is where guests are welcomed at the reception desk. There is also a conference room that can also be used for presentations or as a dining room. There are many intersections in the core area to facilitate rapid routing between the two work zones. Since the conference room is not always in use, it can be opened by means of large sliding doors to form a part of the space through which people move. The core also contains a number of joint facilities such as the pantry, archives and a library.


The choice of materials is different for each zone, while at the same time the office as a whole radiates unity and calm. Each function has its place and does not interfere with the others.


back