Hoofdmenu

Visie

Biografie

Projecten

Design

Competities

Publicaties

Medewerkers

Vacatures

Links

Contact & Route

©AAArchitects

 

 

KIVI02

Foyer

Den Haag, Nederland



Aansluitend op de opdracht voor het ontwerp van de aangrenzende lezingzaal voor het Koninklijk Instituut van Ingenieurs te Den Haag is AAArchitects gevraagd een bestaande verbindingsgang tussen beide hoofdgebouwen uit te breiden. Omdat de nieuwe uitbreiding een dubbelrol in functie vervult in de vorm van een gang en een foyer, is er voor gekozen de scheiding minimaal te houden en subtiel aan te geven met een verspringing in het dak. De verspringing ontstaat doordat het gangdeel in hoogte gelijk blijft aan de bestaande plafondhoogte en aansluit op de gang in het aangrenzende kantoorgebouw, terwijl het foyerdeel vanaf dezelfde hoogte start maar schuin oploopt naar de entree van de lezingzaal. De gang loopt in breedte van het begin tot het eind rechtdoor, terwijl het foyerdeel naar de lezingzaal toe steeds breder en hoger wordt en aansluit op de entree van de zaal waar het drukste knooppunt zich zal bevinden. Door de ruimte kolomloos uit te voeren en ze niet strikt te scheiden kunnen beide delen samen worden gebruikt als één ruimte voor de grootste mensenmassa’s.

Het patroon van de glazen gevel van het bestaande historische pand is doorgezet in de nieuwe gevel en waaiert uit naar het andere gebouw toe. Het principe hiervan is geïnspireerd op de ontwerpmethodiek voor een jurk van de Japanse modeontwerper Junya Watanabee. De stof van deze jurk bestaat uit een driedimensionaal gelijkvormig raster dat door de beweging van het lichaam wordt vervormd en zo differentiatie krijgt. De volledige nieuwe gevel bestaat aan de buitenzijde enkel uit glas en kitnaden die aan de binnenzijde wordt ondersteund door een stalen raamwerk van T-profielen. De profielen zijn met een onzichtbare mechanische bevestiging aan het glas gekoppeld. Om de relatie met de aangrenzende tuin zo sterk mogelijk over te laten komen is een deur van 8,7 meter breed en tweeënhalve meter hoog in de gevel geïntegreerd. De deur wordt met hydraulische cilinders omhooggestuwd waardoor een grote luifel ontstaat en de transparantie van de gevel niet wordt verstoord door openslaande deuren. Het grote openslaande geveldeel heeft een buigslappe constructie van stalen T-pro elen die hun stijfheid ontlenen aan het erop verlijmde glas. Zonder het schijnbaar zwak ogende glas zou de deur simpelweg bezwijken onder zijn eigen gewicht.

De bestaande natuurstenen vloer is hergebruikt en hetzelfde wengé hout van de aangrenzende lezingzaal gebruikt om de vloerafwerking aan te vullen tot de nieuwe contouren van de foyerruimte. De twee plafondniveaus zijn gematerialiseerd in gekleurde polyesterpanelen en geschilderd gips. De samen met kunstenaar Vincent de Rijk ontworpen polyester panelen zijn opgehangen in een met de breedte van de gang mee uitwaaierend raster. In dit plafond is achter een transparante strook een lichtlijn opgenomen. De overige verlichting bevindt zich in de driehoekige overgangszone tussen de verspringende plafonds achter een gespannen kunststof doek.

Als kostenbesparing en om de gevel vrij te houden zijn de bestaande radiatoren tegen de gangmuur hergebruikt en opgenomen in een nieuwe voorzetwand. Deze lange wand begeleidt de gang met continue donkergrijze lamellen waardoor de warme lucht de ruimte bereikt, en glazen of borden kunnen worden geplaatst. Om er voor te zorgen dat het klimaat aangenaam blijft en de ruimte niet oververhit raakt door het vele glas in de gevel is de volledige gevel voorzien van een neutraal grijze zonwerende beglazing.

Voor de foyer heeft AAArchitects een bar ontworpen in de vorm van een groot lineair blok gemaakt uit PU gecoat staal. Het blok waarin voldoende opbergruimte is opgenomen wordt afgedekt door een wengéhouten blad dat verschuifbaar is en waaronder zich een spoelbak bevindt die in opengeschoven toestand gebruikt kan worden. De greeploze kastdeuren zijn net als de wandkast gemaakt uit zwart mdf en zijn met één druk op de knop allen tegelijk te sluiten.


terug