Hoofdmenu

Visie

Biografie

Projecten

Design

Competities

Publicaties

Medewerkers

Vacatures

Links

Contact & Route

©AAArchitects

 

 

B48

Breda, Nederland


Het project is een verdere uitwerking van een studie naar de verdichtingsmogelijkheden in de buurt Schorsemolen in Breda. Deze in het centrum gelegen buurt is in de jaren 90 opgebouwd en wordt gedomineerd door grootschalig middelhoge woongebouwen, een slechte ontsluiting, veel parkeerplaatsen en vrijwel geen groen. Alle parkeerplaatsen zijn gelegen op de binnenplaatsen van de blokken. Als semi-openbare kale harde vlaktes vormen ze het ideale milieu voor de auto dat zich vrijwel niets aantrekt van de mens die er woont. AAArchitects heeft een studie gedaan naar de mogelijkheid om deze gebieden te gaan gebruiken voor nieuw programma. Programma dat geld kan genereren om het leefklimaat van de buurt en het evenwicht in het huidige woonmilieu te verbeteren. Een langgerekt bouwblok van 4 lagen sluit het bestaande blok en wordt voorzien van een dek dat de bergingplint van het bestaande gebouw en de geparkeerde auto’s afdekt. Op dit dek komen de privétuinen van de woningen die op beide gevels georiënteerd zijn als maisonnettes rondom een centrale corridor. De gevels kunnen hierdoor volledig aan de woningen worden toegekend en slechts een klein deel gaat verloren aan verkeersruimte. De auto’s van de nieuwbouw worden met een autolift geparkeerd binnen het gebouw op alle lagen om een dure parkeerkelder te voorkomen. Dit geld wordt gebruikt om een groen parklandschap te maken op het dak dat door de bewoners van zowel de oud- als de nieuwbouw met een loopbrug te gebruiken is en een belangrijke compensatie vormt voor het tekort aan groen in de buurt.


terug